Om AntiGravity Sweden

AntiGravity® har funnits i Sverige sedan 2013. Träningsformen lanserades 2007-2009 i USA och har sedan dess växt till att finnas på över 700 studior i 49 länder. AntiGravity® är ursprunget till alla former av aerial yoga som poppat upp i världen sedan dess. Hösten 2016 utbildade jag de första AntiGravity®-instruktörerna i Sverige och för 3 månader sedan kläcktes det senaste gänget härliga instruktörer. AntiGravity® har nu börjat slå rötter på riktigt i Sverige.  Under det senaste året har intresset ökat för träningsformen. Nu finns AntiGravity® inte bara i Stockholm, utan även i Uppsala, Luleå och Sundsvall. Idag kan du träna AntiGravity® på Homie Fitness i Stockholm, men också på ett flertal anläggningar på SATS i Stockholm.

Varje dag får jag nyfikna frågor. Många är just nyfikna på Harrison AntiGravity® hammocken. Den har också hittills fått många smeknamn såsom yoga-gunga eller matta eller hängmatta. Det redskap som vi använder i AntiGravity® är just en hammock. Jag kommer att berätta mer om den i ett annat blogginlägg. Eftersom träningsformen är så ny har jag hört många namn hittills i Sverige. Vissa kallar det för antigravitationsyoga, andra för svävande yoga eller aerial yoga. Det som jag känner är viktigt för mig att förklara är just AntiGravity® Aerial Yoga är originalet. Det var här allting började och efter det har det skapats många olika varianter av aerial yoga. Det var Christopher Harrison som efter att ha gjort många konster högt upp i luften med en fästpunkt som akrobater gör, ställde sig frågan: Vad händer om vi sätter upp två fästpunkter och sänker höjden. Under åtta år experimenterade han innan han lanserade AntiGravity® Aerial Yoga. Idag har AntiGravity® växt ur sitt yoganamn och i namnet AntiGravity® Fitness ingår åtta olika program i allt från AntiGravity® Aerial Yoga till AntiGravity® Pilates eller AntiGravity® AIRbarre.

Varför är denna träningsform så speciell?

Jag minns känslan från min första AntiGravity®-klass än idag och det var mer än fyra år sedan som jag provade AntiGravity® för första gången. AntiGravity® fick min nyfikenhet att vakna. Jag hade levt ett liv med fokus på prestation, karriär och varit den där extremt duktiga flickan som aldrig fick misslyckas.

Då jag lever med en rygg som varit med om en bilolycka är AntiGravity®- hammocken min räddning. Att sträcka ut ryggraden varje dag gör underverk för min onda rygg. Förutom att hammocken har hjälpt och hjälper mig dagligen med att få min rygg att må bättre, har AntiGravity® även fått mig att börja hitta glädje, nyfikenhet, kreativitet samtidigt som min kropp blir både stark och flexibel.

AntiGravity® blev också min väg till att verkligen hitta mina nycklar till att börja meditera på riktigt och regelbundet samt hitta avslappning. AntiGravity®-hammocken fick mig verkligen att stänga världen ute och fokusera på det som behöver kärlek på insidan. Steget till att praktisera yoga och meditation regelbundet kan kännas långt för många. Då är AntiGravity® det lilla steget däremellan.

Varför träna AntiGravity®?

Självklart kan jag i skrift berätta om de många fördelarna som finns när du tränar AntiGravity®, men jag uppmanar dig ändå till att testa själv för att verkligen känna in vad som händer i din kropp, hjärta och sinne. Christopher Harrison, grundaren till AntiGravity® brukar säga:

If you suspend your disbelief, I can make you happier, healthier and taller in just one session.

Det är precis vad som händer. När du medverkar på en klass AntiGravity® lämnar du världen utanför för en stund. Du låter din hjärna ta paus från måsten och du låter kroppen vara i symbios med ditt sinne och andning. Du mediterar, hittar kontakt med andningen, kroppen, du leker, hittar nya förmågor hos dig själv och du sträcker ut ryggen. I slutet hittar du ett lugn i Cocoon.

Skillnaden mot vanlig yoga är att du utför yogapositioner utan kompression på nacke eller ryggrad. Eftersom du befinner dig i luften utvecklar du din balansförmåga på ett effektivt sätt då du hela tiden behöver stabilisera kroppen. Träningen i AntiGravity®-hammocken är också skonsam för dig som redan har känningar i kroppen eftersom du avlastar kroppen när du befinner dig i luften. Att befinna sig i luften har också många andra fördelar. Du kan hålla yogapositionerna längre och kanske också komma in i dem på ett djupare plan, men framförallt så har du den bästa assistenten du någonsin lärt känna. AntiGravity®-hammocken hjälper dig att komma in i positionerna på ett korrekt sätt. Ofta tenderar vi att hänga i lederna istället för att använda våra djupliggande stabiliseringsmuskler när vi utför yogapositioner på yogamattan. AntiGravity®-hammocken hjälper dig att hitta lyftet och du behöver koppla på stabiliseringsmusklerna för att behålla balansen. AntiGravity®-hammocken har hjälpt mig att bli bättre på att hitta rätt kontakt och utföra yogapositionerna på mattan med en helt annan kontakt med min kropp än tidigare. Med hammocken får du även per automatik en djupare stretch utan att belasta kroppen. Även detta hjälper mig på yogamattan.

Det är helt underbart att hänga uppochner i AntiGravity®-hammocken. Jag vet att det ser ut som en hel vetenskap, men det mesta handlar faktiskt om ditt mind dvs ditt eget kontrollbehov och om att våga lita på hammocken. Det handlar inte om du fysiskt klarar det eller inte. Det handlar om att du vågar släppa på kontrollen och lita på att AntiGravity® är bra för din kropp. Ofta hittar vi på ursäkter varför vi inte provar nya saker. Som en säker plats nummer 2 efter ursäkten tid – vilket jag vet att vi alla har lika mycket av, kommer MEN jag är inte tillräckligt flexibel. Många har en föreställning om att yoga likställs med att vara flexibel. AntiGravity®, där du befinner dig i luften, tror många att en större dos av flexibilitet behövs. Vet ni vad? Jag håller faktiskt med att du behöver vara flexibel, men inte i din kropp utan i ditt sinne! Om du kan ha fötterna lite bredare isär än höftbrett, dvs göra en tunnel, så har du kvalificerat för att hänga uppochner. Kom ihåg att det finns flera program inom AntiGravity®-familjen där vi inte ens hänger uppochner på det sätt som du säkert sett på bilder. Vi kan få traktion (utsträckning) av ryggraden ändå!

Genom att hänga uppochner sträcker du ut leder. Största fördelen är att du får en traktion av ryggraden. Du minskar på kompressionen på ryggraden eftersom ryggkotorna linjeras och de små luftkuddarna som är som svampar, de fylls med vätska igen. Det häftiga med att skapa utrymme i kroppen, exempelvis längs ryggraden, gör att nerverna också får mer plats. Dessa nerver pratar med hjärnan konstant. Så genom att du skapar mer plats i kroppen fysiskt, skapar du också mer plats i ditt sinne. Allt detta leder till att du blir mer hållbar som människa. När jag tänker på det gör det mig riktigt glad. Glad att kunna dela en träningsform som gör mina deltagare mer hållbara och hela som människor.

Det jag gillar mest med AntiGravity® är tillgängligheten. Som jag tidigare skrev så passar AntiGravity® för nästan alla. Det är en mjuk och skonsam träningsform och det finns verkligen en nybörjarnivå som är anpassad för dem som aldrig tränat något tidigare. Det är en fantastisk träningsform för barn och ungdomar. Den passar såväl unga som gamla och den kan verkligen anpassas utifrån särskilda behov. Som instruktör kan jag ge träning till alla på deras nivå och utifrån deras behov då klassen är uppbyggd med modifikationer men även progressioner. En av de viktigaste
AntiGravity® -principerna är Monitor Your Resistance som handlar om att lyssna till sin egen kropp och göra sitt bästa, varken mer eller mindre. Det är först när vi utmanar oss på vår egen nivå som vi fortsätter att utvecklas. Det händer först när vi slutar jämföra oss med oss själva eller någon annan utan är i ögonblicket och lyssnar in vad vi behöver. Oftast tar det en stund för mina deltagare att förstå denna princip då de alltid vill göra mer än sitt bästa i början. De flesta av mina deltagare förstår principen när vi kommer till frontbelt series där vi ger oss själva massage och släpper muskulär anspänning och även stelhet i bindväven och musklerna runt höfterna. Där behöver vi verkligen lyssna in.

Något som mina nybörjare brukar känna rätt snabbt när de börjar träna AntiGravity® regelbundet är att deras balans, rörlighet och koordination förbättras. De blir starkare i sin hållningsmuskulatur och de känner att hållningen blir bättre. Det brukar också synas. En sak som jag lägger märke till efter en klass är att mina deltagare har fått en bättre hållning efter avslutad klass. De är också mer grundade och det finns en glädje när de lämnar rummet. Många brukar känna sig som barn på nytt då de gungat och lekt men framförallt skrattat i AntiGravity®-hammocken. Som instruktör lägger jag även märke till att mina deltagares kinestetiska förmåga ökar, men även att deras proprioception ökar dvs deras förmåga att förstå var de befinner sig i tid och rum. De förstår den röda tråden i en rörelse och de hittar helt enkelt bättre timing.

Förutom många synliga fördelar så händer också många saker inom oss när vi hänger uppochner. Det frigörs många härliga hormoner som gör dig lugn och glad exempelvis serotonin, oxytocin, dopamin och endorfiner. Förutom detta stimuleras även cirkulationssystemet – det kommer nytt blod med energi och syre till varje liten cell, det lymfatiska systemet rensas och matsmältningen stimuleras – så det är inte så konstigt att du är hungrig efter en klass.

Avslutningsvis vill jag berätta om det bästa med AntiGravity®. Det är här jag som instruktör hittar inspiration och det är här som alla timmar av förberedelse och jobb verkligen ger mig belöning. Ordet heter empowerment på engelska och jag har inte hittat ett lika passande ord på svenska. Att se mina deltagare lyckas med något som de aldrig trodde att de skulle klara av. Det är empowerment för mig. Jag ser dem växa bokstavligen och jag ser deras självförtroende växa, men även deras självkänsla. Det fina med AntiGravity® är att jag får chansen att uppleva detta ofta. Allt från att mina nybörjare klarar att hänga uppochner själva (som de gör första gången som de provar) till att mina avancerade deltagare lyssnar in till sig själva och stannar på en viss nivå för att öva och öva och öva – och helt plötsligt kanske ett år senare tar sig upp på nästa nivå och klarar av en flip.

Nu har jag delat med mig av rätt många av mina ”varför” AntiGravity®. Nu skickar jag frågan vidare till dig. Vad känner du när du tränar AntiGravity®? Och du som inte har provat ännu, jag är nyfiken på vad du kommer att känna. Kom och prova och berätta för mig – förhoppningsvis kommer du känna dig längre, gladare och mer hälsosam.

Fly high!

Isabella


Categories: